Robin den Hartog

Adblock campagne

Conceptontwikkeling, branding & design

Case

Jaarlijks lopen alle aanbieders van online content in totaal miljarden euro's aan advertentie inkomsten mis door het gebruik van zogenaamde adblockers, software dat online advertenties blokkeert. Hierdoor dreigt het bestaan van aanbieders van online content en daarmee de vrije toegang tot informatie op het internet te verdwijnen. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de (negatieve) gevolgen van adblockers.

Doormiddel van een awarenesscampagne wilden wij Europese jongeren van 15 tot en met 25 jaar bewust maken van de gevolgen van het gebruik van adblockers. Het doel van de awareness campagne was dat binnen een jaar na de campagne 60% van de Europese jongeren tussen de 15 en 25 jaar op de hoogte was van de gevolgen van adblockers. En dat 20% van de jongeren die voorheen een adblocker gebruikten deze inmiddels heeft verwijderd.

Concept
Het concept van onze campagne hebben wij bedacht vanuit de volgende insight: het gebruik van adblockers in Europa is tussen 2014 en 2015 testen met 35%. De klok voor het behoud van vrije toegang tot content tikt. Deze insight hebben wij vertaald naar een campagne genaamd Stop the clock.

Voor deze campagne wilden wij 20 dagen lang de aandacht trekken door een aftellende klok in beeld te brengen bij onze doelgroep via online kanalen. Verder wilden wij de jongeren aan het denken zetten door hun uit te dagen te raden waarvoor de klok tikte. Zij werden hierbij geholpen doormiddel van hints die verspreid zouden worden via social mediakanalen.

Na 20 dagen liep de klok af en veranderde de naam van de campagne in stop the block. Inmiddels hadden we dan de aandacht van de jongeren te pakken. Vanaf dat moment zouden jongeren geënformeerd worden over de gevolgen van het gebruik van adblocking via een speciale website en social media kanalen.

Adblock - LogoAdblock - Timer

Ordina

Trendonderzoek en conceptontwikkeling